Projecten

In 2001 plantte ik mijn eerste grote bomen, sindsdien werd het een passionele hobby. Bomen aanplanten en ze volgen in hun groei geeft een onbeschrijfelijke voldoening. Bekijk en geniet mee van de groei van elk individueel project. Onderaan elk project vindt U telkens wat foto’s van toen en nu.

Veel leesplezier!

Project 1 te Pulle

In 1987, ik was toen 15j, kocht ik een eerste stukje hooiland in Pulle. Het had een opp. van 5.500m² en werd volledig omringd door populieren en canada’s.

Na een aantal mislukte experimenten over de jaren heen, plantte ik in 2001, samen met mijn toenmalige vriendin, de eerste bomen. Het gedeelte vooraan beplantte we met inlandse eik. De weinige centen die ik had stak ik in wat groter plantgoed, bomen van 10-12 cm omtrek werden aangekocht. Op het nattere stuk achteraan werd gekozen voor de aanplant van es. De bomen werden ongeveer 8m uit elkaar geplant zodat ze voldoende plek hadden om goed te ontwikkelen. Tussen de bomen had ik het zotte idee om een duizendtal paasbloemen te planten.

Door de jaren heen snoeide ik de bomen op en met een gehuurde klepelmaaier werd onkruid tussen de bomen op regelmatige basis kort gemaaid. Nu, 15j later, mag ik zeggen dat de aanplant grotendeels gelukt is. De bomen zijn inmiddels 7 tot 9 m hoog, hebben een omtrek van om en bij de 40-60 cm en zijn de kruinen mooi dicht gegroeid. Hier en daar is een boom door de wind lichtjes schuin gegroeid. Ieder jaar opnieuw komen in maart-april de duizenden paasbloemen kijken. Een houten vlinder vraagt aan de voorbijgangers om de bloemen niet te plukken (zie foto)

Project 2 te Pulle

Op 100m van mijn eerste project, kon ik een weide van 8.000 m² bemachtigen.

Samen met dochtertje en zoontje spendeerden we in 2008 een lange dag samen op dit stukje land om er ons eerste ‘kinderbos’ van te maken. De dochter sleurde met het plantgoed van hier naar daar terwijl de zoon liever vuil dan moe werd, hij was toen 1,5j oud…

Inlandse eik, linde en tamme kastanje werd door elkaar geplant, elke 2 meter een plantje. Aan de straatkant werd een haag geplant alsook enkele iets grotere moeraseiken. Langs de beek staken we enkele wilgentakken in de grond. Jaarlijks werd het onkruid kort gemaaid.

De laatste jaren snoei ik de bomen ook systematisch op (zie foto rechts).

Project 3 te Waarloos

Als kleine jongen ging ik eens met mijn grootvader naar ‘zijn stukje natuur kijken’. Ik raakte gefascineerd door enkele zeer grote bomen en genoot ten volle van de bijhorende wandeling. Die ene keer is me altijd bijgebleven.

Na zijn overlijden liet ik weten interesse te hebben om het stukje groen aan te kopen om zijn droom van destijds verder te volmaken, de familie gaf mij die unieke kans, waarvoor mijn dank. Het eerste seizoen werd er grondig opgekuist en aansluitend hielpen mijn 2 kindjes om een 200 tal eikjes bij te planten. Ook een goede vriendin kwam helpen en bracht koffiekoeken mee. Door persoonlijke uitdagingen in de volgende jaren, overwoekerde de braambes en ging de aanplant deels kapot. Heel jammer, niet alles liep zoals gepland.

Sinds 2013 is er terug aandacht voor dat stukje bos en wordt het jaarlijks ontdaan van teveel braam en onkruid. Het is de bedoeling nog in het voorjaar van 2016 terug een aanplant te doen van zwarte els en eventueel terug wat eikjes. Hopelijk leer ik voldoende uit mijn fouten en staan er over 10j voldoende grote bomen.

Foto’s volgen zeker na de aanplant

Project 4 te Pulle

In de Kempense gemeente Pulle kochten mijn partner en ik samen 3ha gekapte bosgrond. De canada’s waren grotendeels ziek geworden en de toenmalige eigenaar besloot, na een slechte opbrengst, te rooien en te verkopen (najaar 2014). Sinds begin 2015 zijn we begonnen met ons 5-6 jaren plan.

De grote stronken en de achtergelaten kruinen werden door een grote bosfrees vermalen, de afwatering werd geoptimaliseerd waardoor de toegankelijkheid zichtbaar verbeterde. Dit project was de finale trigger om ook de vzw op te richten. Dit terrein was groot genoeg en kan er voor zorgen dat ook anderen mee plezier kunnen beleven aan aanplanten en zien groot worden.

Bedoeling is om er een speelpark van te maken, met een open vlakte en enkele wandelpaden. De eerste lijnen zijn uitgezet en hopelijk bereiken we ons doel tegen 2021.

Project 5 te Oelegem

Eind 2017 kreeg ik de kans om 1ha slecht onderhouden populierenbos aan te kopen. Tussen de zieke populieren waren meerdere eiken doorgeschoten en die wilde ik laten uitblinken. Na een kapvergunning werden de zieke populieren gerooid en afgevoerd. 

Als het najaar 2019 het toelaat, zal de bosfrees het perceel klaarleggen en zullen er opnieuw eik, linde en zwarte els aangeplant worden, volgens de eerste berekeningen een 3.000 boompjes.

Tussen de boompjes en tegen de straatkant zullen ook boshyacinten aangeplant worden zodat de wilde bij er zich kan huisvesten. 

Project 6 te Pulderbos

Eind 2018 mochten we in opdracht van Vidi-Square een uniek project realiseren.

 Vidi-Square uit Pulle kocht een perceel van 1.5ha met als doel hun eigen CO2 uitstoot op termijn deels zelf te compenseren.

Oakland vzw coördineerde het uitzetten van het logo, de aanplant van de hagen en uiteraard de aanplant van de boompjes. Opnieuw met eik, linde en zwarte els werd er zeer symetrich aangeplant.

Ook de komende jaren zal Oakland instaan voor het onderhoud van het perceel. Opkomend gras maaien, de hagen onderhouden en de boompjes opsnoeien en opbinden indien nodig. In het logo zullen op termijn massa’s boshyacinten aangeplant worden, opnieuw voor de bijen.